دسته بندی:
1400/9/2
نویسنده : حسینی
گاهی گمان می کنیم جوش صورت به دلیل دگرگونیهای هورمونی در دوران بلوغ است ، در صورتی که بسیاری از بیماریها و عادات غلط زندگی میتوانندباعث پیدایش آکنه و التهاب شدید آن در صورت شوند ما در این قسمت از مقاله پزشکان خوب علت ها و انواع جوش صورت را میشناسیم و و راه های درمان آن را به شما نشان می دهیم .
جوشها را می توان در دو دسته التهابی و غیرالتهابی طبقهبندی کرد. جوشهای سرسفید و سرسیاه از انواع جوشهای غیرالتهابی هستند. درمان این نوع جوشها نسبت به جوشهای التهابی آسانتر بوده و روشهای خانگی و بدون نسخه نیز میتواند بر آنها تاثیرگذار باشد. انواع دیگر جوشها نظیر پاپول، پاسچول، ندول و کیست از انواع التهابی هستند که درمان آنها دشوارتر و زمانبر است.
1-جوش سرسفید
جوشهای سرسفید از رایجترین انواع آکنه هستند که معمولا در اثر مسدود شدن منافذ پوست ایجاد می شوند. مسدود شدن منافذ میتواند به دلیل چرب شدن بیشازحد پوست، وجود باکتری، افزایش سلولهای مرده پوستی یا تغییرات هورمونی رخ دهد. درهرحال دلیل بسته شدن منافذ هرچه که باشد نتیجه آن ایجاد جوشهای سرسفید در نواحی مختلف بدن در سنین مختلف است.
این جوشها که به نام “کومدون بسته” نیز شناخته میشوند، معمولا بر روی منافذ بسته شده پوست بهصورت یک برجستگی سفید دیده میشوند و چرکی هستند. اطراف این نوع جوشها معمولا قرمز رنگ است و ممکن است کمی دردناک باشند. پوست اطراف جوش نیز ممکن است کمی سفت یا چروک به نظر برسد. نکته مهم این است که راهحل از بین بردن این جوشها فشار دادن آنها و خارج کردن چربی یا چرک موجود در آنها نیست. این کار تنها منجر به زخم شدن جای جوش و باقی ماندن آن شده و تاثیری در باز شدن منافذ پوست و جلوگیری از بروز مجدد آنها ندارد
2-جوش سر سیاه
این نوع جوشها بر روی سطح پوست، سیاه به نظر میرسند و به دلیل مسدود شدن فولیکول مو با چربی یا سلولهای مرده پوست ایجاد میشوند. این نوع جوش که به نام “کومدون باز” شناخته میشود، معمولا بهصورت نقاط کوچک سیاه بر روی پوست دیده میشود. دانههای این نوع جوش روی سطح پوست باز هستند و پوست اطراف آن نیز معمولا رنگ و حالتی طبیعی دارد و دردناک نیست. رنگ سیاه این جوشها ناشی از گرفتگی فولیکولهای مو است. جوشهای سرسیاه را میتوان با فشار دادن از بین برد. اما توصیه میکنیم که این کار را امتحان نکنید. چراکه این کار باعث زخم شدن پوست و درنهایت باقی ماندن جای جوش خواهد شد.
3-پاپول
جوش های پاپول برجستگیهای کوچک و قرمز یا صورتی رنگی هستند که در اثر بسته شدن منافذ پوست با سلولهای مرده یا چربی ایجاد میشوند. جوش پاپول در زیر سطح پوست ایجاد میشود و محل آن به نظر سفت و برآمده میآید. این جوشها معمولا دارای باکتریهایی به نام کاتی باکتریوم هستند که در صورت فشار دادن جوش از آن بیرون آمده و به داخل پوست اطراف نفوذ میکنند. درنتیجه فشار دادن این جوشها و خارج کردن مواد آنها میتواند باعث تشدید آنها و ایجاد آسیب در پوست اطراف شوند.
4-جوش پاسچول
پاسچولها شدیدترین نوع جوش پوستی هستند که به طور واضحی ملتهب میباشند. این جوش پایه قرمز رنگ و یک مرکز سفید یا زرد رنگ دارد. اگرچه ممکن است به نظر بیاید که پاسچول حاوی باکتری است، اما پاسچول صرفا در اثر واکنش شیمیایی درون سبوم به وجود می آید که باعث تحریک پوست می شود. فشار دادن پاسچول هم می تواند باعث آسیب پوستی و باقی ماندن جای آن روی پوست شود.
5-جوش ندول
آکنه ندولار یا ندول نوعی شدید از آکنه است که باعث ایجاد جوش های بزرگ، ملتهب و دردناک می شود جوش ندول یا آکنه ندولار بزرگ تر و جدی تر از یک جوش معمولی است و لایه های عمیق تر پوست را تحت تأثیر قرار می دهد. آکنه ندولار می تواند در صورت، پشت و سایر قسمت های بدن ظاهر شود.
معمولاً آکنهها از یکی از منافذ پوستی ظاهر می شوند به این صورت که چربی پوست (سبوم) با سلول های مرده پوست مخلوط شده و منافذ پوست را مسدود می کند. این ترکیب اغلب باعث ایجاد جوش های سر سیاه و سر سفید می شود.
آکنه ندولار باعث ایجاد مشکلاتی در عمق پوست می شود و به همین دلیل نوع شدیدتری از آکنه محسوب می شود. برخلاف سایر انواع آکنه، مانند جوش های سرسیاه، آکنه ندولار اغلب با درمان های معمول قابل درمان نیست و در موارد خیلی شدید حتماً باید به متخصص پوست مراجعه شود.
6-جوش کیستیک
جوش کیستی و یا جوش کیستیک شدید ترین نوع آکنه ولگاریس است. این اختلال دردناک پوستی اغلب تحت عنوان آکنه شدید شناخته می شود. از جمله ویژگیهای تشخیصی این نوع آکنه می توان به ضایعات ملتهب و بزرگی اشاره کرد که در عمق پوست تشکیل شده و به بروز برآمدگی هایی بزرگ و نمایان در سطح پوست منجر می شوند.
با اینکه جوش کیستی اغلب بر روی گونه ها، سینه، کمر، پیشانی و چانه پدیدار می شود اما می تواند در نواحی دیگری همچون شانه، سینه، بازو ها و دیگر نواحی بدن نیز نمایان گردد. این نوع جوش ها از عمق لایه اپیدرم پوست برآمده و برخلاف پوستول ها و جوش های سر سفید فاقد یک سر بر روی سطح پوست هستند.
نویسنده : حسینی